ШКОЛСКА 2022/23 ГОДИНА
/ About / Organizations / Serbian Church School / ШКОЛСКА 2022/23 ГОДИНА
Наши ђаци и учитељи

MAJ 2023.
ЛЕТЊИ КАМП
Овогодишњи летњи камп је одржан 20. и 21. маја 2023. године. Као завршна манифестација којом се већ традиционално обележава и крај школске године, летњи камп је окупио велики број ученика наше школе, као и неколико деце наше парохије која још увек нису полазници школе.

Програм летњег кампа је започео образовним делом у суботу ујутро. Деца су била подељена у три групе сходно узрасту. Деца из старијих група су се надметала у квизу општег знања и квизу из веронауке, док су наши најмлађи одговарали на питалице и уживали у басни у стиховима “Јежева кућица” Бранка Ћопића. Најуспешнији су били награђени медаљама. Затим су сва деца садила цвеће које су и однели својим кућама.
Дечија Олимпијада је уследила након ручка. Због временских (не)услова први пут је одржана у великој хали нашег храма. Међутим, то уопште није спречило све учеснике да се добро забаве и покажу такмичарски дух. Деца су била подељена у тимове, а сваки тим је имао “старијег” капитена бираног из редова наших младих волонтера. Такмичили су се у пар дисциплина (полигон спретности, ношење “јаја” у кашикама, штафета, гађање, повлачење конопца), а медаљама су се окитили најуспешнији. Смех, забава и дечија граја су испунили салу. По завршетку Олимпијаде и време се стабилизовало па су деца своју игру наставила напољу.
У добром друштву и расположењу сати су брзо пролазили и дошло је време за Вечерње. Деца су присуствовала богослужењу, а по завршетку отац Милан их је све благословио. Након богослужења, деци је послужена вечера. Уследило је поспремање и припреме за одлазак кућама. Успркос лошем времену, деца су се лепо провела, смеха, игре и забаве свакако није недостајало. Отишли су својим кућама пуни утисака и лепих успомена.
Други дан Летњег кампа је започео Светом Литургијом којој је присуствовао велики број деце и њихових родитеља. По завршетку Свете Литургије у нашем храму ученицима су подељене дипломе о успешно завршеној 2022/23. школској години, што је групном фотографијом забележио наш фотограф Драган Веселинов. Затим је послужен ручак за све присутне. Након ручка директор школе Радивоје Кулина се захвалио предавачима и волонтерима који су помогли реализацију наставе и пројеката које је школа организовала. Деца из најмлађе групе су им уручила пригодне поклоне. Потом је уследила завршна активност кампа - журка за децу на којој су деца уз омиљене звуке показала своје умеће у игри и плесу. Док су се деца забављала, родитељи су присуствовали годишњој скупштини
школе. 
Још један летњи камп је завршен. Судећи по дечијим осмесима, срећи и задовољству веома успешно. Сви смо отишли својим кућама пуног срца и уз наду да ће и на сваком наредном кампу бити још више деце, како би се што боље упознали, зближили и проширили своја знања .Да и кроз игру и дружење очувамо своју веру, језик и културу као обележје нашег српског идентитета.

ДУХОВНА ТРИБИНА

Видео снимак трибине

У недељу, 28. маја 2023. године при нашем храму, а у организацији Српске школе “Свети Сава”, одржана је прва Духовна трибина на којој је гостовао предавач протојереј - ставрофор Гојко Перовић, парох при храму Светог Ђорђа у Подгорици и архијерејски намесник подгоричко - колашински, који је такође и начаствовао Светом Литургијом. Векики број верних се окупио у нашем храму да присуствује Светој Литургији. Након Свете Литургије је послужен ручак којег су припремиле вредне сестре из Кола српских сестара. Затим су нам се представили чланови Фолклорног друштва “Грачаница” који су својој игром уз познате звуке подсетили на наше културно наслеђе.

Након културног предаха сви присутни су прешли у малу салу где је уследио централни догађај дана - Духовна трибина са следећим темама:
1. Православна црква у савременом свету
2. Традиција и традиционализам
Отац Гојко је на почетку поздравио све присутне те на својствен и слушаоцу свакако интересантан начин одржао предавање на поменуте теме. Истакао је значај православне цркве и њен положај кроз векове. Нагласио је да су три велика догађаја претходила садашљем плурализму вера који је заменио дотадашњи монолитни, заокружени свет средњег века и претходно хеленске цивилизације. Та три велика догађаја су била: откриће Америке, реформација и откриће телескопа и микроскопа. Све је утицало на то да смо ми православни данас само једно зрно у мору других цркава и религија.
Оно што карактерише данашњи положај православне цркве је да црква мора сваки исказ да објашњава, често је тај став у супротности са јавним мњењем, наша црквеност, вера је само мали део нашег живота и верујући хришћани се свакодневно сусрећу са људима који не верују као ми, чија је религија и вера различита. На поменуте ситуације црква има три реакције, приступа: интегралистички и релативистички (оба изопштавају цркву из савременог света) и трећи приступ који подразумева да смирено и стрпљиво носимо своју веру без неке државне манифестације, јер позвани смо да живимо и сведочимо Бога у овом свету где љубави никад доста, а када је мржња, онда је свега превише.

Отац Гојко је упоредио положај цркве данас са ситуацијом када су разапињали Христа где су само малобројни остали уз Њега, наглашавајући да је време од Миланског едикта па до убиства царске породице Романов (по речима блаженопочившег митрополита Амфилохија) било време када је бити хришћанин било популаризовано и пожељно, због неких разлога који и немају упориште у самој вери. Остаје нам да свој крст носимо смирено и стрпљиво, не изопштавајући нашу цркву из савременог света.Осврћући се на другу тему Духовне трибине (Традиција и традиционализам), отац Гојко је истакао да требамо разликовати форме прошлости. Традиција је жива вера мртвих, а традиционализам мртва вера живих. Сликовито је објаснио примером народних ношњи. Уколико би оне биле изложене у неком музеју, тада би оне биле само део традиционализма, али наши фолклораши који су их данас обукли и у њима играли су на тај начин оживели традицију. Пренео нам је речи српског књижевника Владимира Пиштала у којима је сажета суштина: “Традиција - то је преношење ватре, а не обожавање пепела.”Са овим речима отац Гојко је завршио своје предавње. Уследила су питања присутних на која је наш уважени гост стрпљиво одговарао.
Било је ово богоугодно и душекорисно предавање. На веома занимњив начин и уз прегршт анегдота и прича из живота, отац Гојко је оплеменио наш дух и дао нам потребну снагу да истрајемо на очувању православног Светосавља.
Школски одбор се захваљује свима који су на било који начин учествовали у реализацији Духовне трибине, као и свима који су дошли да послушају оца Гојка. Посебну захвалност дугујемо нашем драгом уваженом госту - протојереју- ставрофору Гојку Перовићу. Велико хвала што нас је духовно окрепио и што смо имали част да га слушамо уживо. Надамо се да ћемо имати прилике да га поново угостимо.


ПОСЕТА МАНАСТИРУ СВЕТОГА МАРКА У ЛОРЕЈНУ

19. марта 2023. године, на Крстопоклону недељу,  наша Школа је организовала другу за редом посету Манастиру Светога Марка у Лорејну, уз учешће учествовало око двадесеторо ученика из наше Школе , родитеља и предавача..

У манастиру нас је дочекао игуман Леонтије који се обратио нашој дечици и причао им о монашком животу и значењу манастира. Деца су уживала слушајући поучне речи игумана Леонтија, а имали су и прилику да постављају Игуману питања о православној вери. Пошто је манастир био домаћин великопосног вечерњег Богослужења, свештеници и верни народ из кливленског намесништва су брзо пристизали и попунили манастир. 

Хвала игуману Леонтију на указаном гостопримству као и родитељима наших ђака који су одвојили време за  посету манастиру. Игуман Леонтије је позвао сву дечицу да се врате следеће године и сви се унапред радујемо тој посети


ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У НАШОЈ ПАРОХИЈИ

У недељу, 29. јануара 2023. године наша Српска школа "Свети Сава" је прославила своју крсну славу. Овогодишњи кумови су били Снежана и Предраг Клепић са својом децом Данилом и Таром. 

Водитељка програма и једна од предавача у нашој школи Маја Тубак је у уводном делу програма,  осврћући се на лик и дело Светог Саве, истакла како треба да се трудимо да нашој деци усадимо светосавско православље, научимо их правим вредностима и очувању српског националног идентитета. Затим се присутнима обратио наш свештеник протојереј Милан Пајић те професор Јован Гулић који је одржао говор о житију Светог Саве. 

Након тога је уследио програм који су припремила деца наше школе. Пред препуном салом, деца су се смењивала рецитујући песме о Светом Сави, а присутни су их награђивали великим аплаузом. Печат овогодишњој светосавској приредби су дали Данило и Тара Клепић који су маестрално извели песму Војислава Илића "Ко удара тако позно". Данилов анђеоски глас уз Тарину инструменталну пратњу је изазвао такве емоције да се многи нису стидели суза. Како су завршени последњи тактови песме, присутни су устали и громогласним аплаузом наградили и поздравили њихов труд. 

Пред сам  крај програма присутнима су се обратили председник Црквено-школског одбора Драженко Ђошановић, славски кум Предраг Клепић те председник Школског одбора Радивоје Кулина. Председник Црквено школског одбора се деци обратио "Здравицом" Љубивоја Ршумовића, кум Предраг се захвалио свима и истакао жељу да се наредних година окупљамо још у већем броју пропагирајући заједништво наше парохије без обзира на територију са које долазимо. Председник Школског одбора се захвалио првенствено деци  и истакао значај довођења деце у цркву и школу, јер су они ти који ће једног дана све да наследе и своју децу уче вредностима које им ми сада усадимо. 

Програм је завршен извођењем "Химне Св. Сави" коју су нам отпевала сва присутна деца. Уследила је богата трпеза љубави коју су припремили кумови. На самом крају су деци подељени пакетићи. 

Био је ово још један дан у којем смо се у великом броју окупили да прославимо првог српског архиепископа и просветитења Светог Саву. Окрепљени молитвом, дечијим рецитацијама и под утиском извођења песме "Ко удара тако позно", отишли смо својим кућама пуног срца, осећајући да је светосавкси дух заједништва, који већ више од осам векова живи у српском народу, присутан овде и сада...

Свети Сава 2023 - Фото албум


ЗИМСКИ КАМП

У суботу 24. и недељу 25. децембра, 2022. године у организацији наше Школе одржан је зимски камп на коме је учествовало двадесет седморо деце узраста од 5 до 13 година.. Камп је био планиран и 23. децембра, али је отказан  због невремена. 

Преподневне активности су биле едукативног карактера. Одржана је мајсторска радионица, где су дечаци учили радити са дрветом и покупили прва знања о мајсторском занату. У исто време, девојчице су училе да праве кифлице и колачиће.

Послеподневне активности су биле спортског духа - деца су се такмичила у шаху и стоном тенису.

Први дан кампа је завршен вечерњим богослужењем, а други је започео Светом литургијом. Након Литургије, приређен је ручак за децу, родитеље и све учеснике. После ручка су подељене дипломе из курса мајсторског звања и кулинарског курса.

Хвала свим учесницима и волонтерима који су несебично помогли у успешној реализацији кампа!

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Караван Среће - Књижевна играоница ЗРНЦЕ


У недељу 16. октобра 2022. г. имали смо част да угостимо књижевницу Гордану Петковић Лаковић која је одржала књижевну играоницу ‘Караван Среће’. 

Гордана Петковић Лаковић је члан многих књижевних удружења и добитница бројних награда и признања. Одржала је књижевне радионице у многим градовима Северне Америке. Кроз дружење са најмлађима наша гошћа промовише српску културу, традицију, језик, писмо и значајне личности нашег народа. Један је од директора Никола Тесла Educational Corporation, директор и новинар часописа Слово, пише за црквени часопис Источник и часопис Драма.

Овај културни догађај је одушевио наше малишане који су имали прилику да кроз интерактивну игру уживају у музици, поезији и причама. Девојчице су имале прилику да учествују у малој кореографији уз песму ‘Мама’ коју изводи Гоца Тржан док су дечаци више уживали у Теслиној магији преношења бежичне струје. Наши ученици, Јован Јокић и Новак Ђурић, су имали част да својим другарима прочитају песмице ‘Јадиковка’ и’ Шта је срећа’ из колекције наше књижевнице. 

Надамо се да ћемо у будућности имати прилику да поново угостимо нашу књижевницу, а до тада ћемо уживати у њеним разноврсним књижевним делима.

18. септембар 2022. - први дан нове школске године

Нека је срећан и Богом благословен почетак нове школске године!


ЧЛАНОВИ ОДБОРА 2022
 
ПРЕДСЕДНИК
Радивоје Кулина 330 990-8064
 
ПОТПРЕДСЕДНИК
Живана Цупаћ 330 701-3671
 
СЕКРЕТАР
Ружица Чубрић 216 318-9239
 
БЛАГАЈНИК
Предраг Клепић 330 310-8055
 
ЧЛАНОВИ
Маријана Веселиновић 330 564-6940
Боро Жужа 330 777-9499
Далиборка Јокић 234 281-9772
Сузана Лазић 330 313-0552
Зоран Цвјетиновић 330 212-4338
 
 

  • 27

    Apr

    Saturday
    14 April
    6:00 Vespers
    Fast: wine & oil
  • 28

    Apr

    Sunday
    15 April
    PALM SUNDAY / Цвети
    10:00 Divine Liturgy
    Fast: fish, wine, & oil
  • 4

    May

    Saturday
    21 April
    6:00 Vespers
    Fast: wine & oil
  • 5

    May

    Sunday
    22 April
    PASCHA / Васкрс
    10:00 Divine Liturgy
    Fast free
  • 11

    May

    Saturday
    28 April
    6:00 Vespers
    Fast free
  • 12

    May

    Sunday
    29 April
    10:00 Divine Liturgy
  • 18

    May

    Saturday
    5 May
    6:00 Vespers
  • 19

    May

    Sunday
    6 May
    10:00 Divine Liturgy
  • 25

    May

    Saturday
    12 May
    6:00 Vespers
  • 26

    May

    Sunday
    13 May
    10:00 Divine Liturgy
  • 1

    Jun

    Saturday
    19 May
    6:00 Vespers
  • 2

    Jun

    Sunday
    20 May
    10:00 Divine Liturgy
  • 8

    Jun

    Saturday
    26 May
    6:00 Vespers
  • 9

    Jun

    Sunday
    27 May
    10:00 Divine Liturgy
 
About
Organizations
Photo Gallery
News

St. Archangel Michael Serbian Orthodox Church
Црква Св. Арханђела Михаила у Акрону