ШКОЛСКА 2023/24 ГОДИНА
/ About / Organizations / Serbian Church School / ШКОЛСКА 2023/24 ГОДИНА
Важније од знања је да постанемо добри људи...

У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ

 

У суботу, 2. марта 2024. г. просторије нашег храма су поново биле испуњене дечијом игром, смехом и музиком. На велику срећу и задовољство наших најмлађих парохијана одржана је журка “У сусрет пролећу”.

Први део журке је био такмичарског карактера. Подељена у четири екипе, деца су се такмичила у обарању чуњева шутирањем лопте. Победила је екипа симболичног назива “Шампиони”, али су сви показали прави такмичарски дух и што је најважније, фантастично се забавили.
Уследио је мали предах током којег су деци послужени колачи и пица, а након тога деца су са нестрпљењем ишчекивала највљено изненађење. Ишчекивању је дошао крај када су се отворила врата велике учионице и деца угладала специјалног госта изненађења - мађионичара. Са нестрпљењем су заузела своја места и наредних сат времена се препустила магији. Уз мађионичарске трикове, балоне и незаобилазног зеца из шешира, време је пролетело. Деца су отишла својим кућама пуног срца и радости. Видети њихова лица озарена срећом и бити део њихове среће је заиста непроцењиво. Срећа је нешто што се дељењем умножава.

Журка “У сусрет пролећу” је оправдала очекивања и показала да за истинску срећу не треба много и свакако ћемо се потрудити да им и убудуће припремимо нешто слично.


ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА

 

У недељу, 28. јануара 2024. године наша Српска школа “Свети Сава” је прославила своју крсну славу, Светог Саву. Кумови овогишње славе су били Милан и Дијана Шапоња са својом децом Вукашином, Павлом и Василијом.
Велики број наших ученика, њихових родитеља и гостију се окупио на Светој Литургији. Након Свете Литургије у великој сали нашег храма приступило се освећењу кољива и ломњењу славског колача на велику радост многобројне деце која су учествовала у овом чину. Као што налаже наша српска традиција и обичаји, овогодишњи кум Милан Шапоња је предао део славског колача г. Жељку Томићу који се пријавио да буде кум следеће године. Потом је уследио богат културно уметнички програм који су припремили ученици наше школе, чланови хора и чланови Фолклорног друштва “Грачаница”.
На самом почетку присутне је поздравила водитељка програма Милица Мијатовић која је у свом уводном излагању истакла лик и дело Светог Саве и његов значај и утицај у српском народу. Потом су се присутнима обратили председник Школског одбора Предраг Клепић, председник Црквено-школског одбора Жељко Томић, наш парохијскии свештеник протојереј Милан Пајић и славски кум Милан Шапоња. Отац Милан је кумовима као успомену на данашњи дан поклонио икону Светог Саве.
Затим су на сцену ступила деца. Премијерно извођење хора је поздрављено великим аплаузом. На позорници су се смењивале песме, рецитације, фолклорно умеће другог и трећег ансамбла Фолклорног друштва “Грачаница”. Водитељка Милица је прочитала “Завештање Стефана Немање о језику”, а у другом делу програма смо имали прилику да, поред рецитација, чујемо рецитал “Свети Сава” и да уживамо у малим представама “Ко тебе каменом, ти њега хлебом” и “Свети Сава, човек и мрав” у кијима су наши ученици показали и своје глумачко умеће. Пред крај програма поново смо уживали у песмама које је изводио хор, а посебно упечатљив тренутак је био када им се на сцени приликом извођења песме “Ово је Србија” придружио и кум Милан који је рецитовао “Бој на Морави” те заједно са хором отпевао рефрен песме. Програм је завршен “Химном Светом Сави” коју су нам отпевала сва деца учесници у програму, а потом су им подељени пакетићи. Уследила је богата трпеза љубави коју су приредили славски кумови.
Био је ово још један душекористан и богоугодни дан за све наше парохијане и госте. Било је задовољство гледати и слушати нашу децу која су се потрудила да у славу Светог Саве, далеко од Отаџбине, покажу да чувају и негују свој српски језик, своју веру православну, своју традицију и тиме (о)чувају свој национални идентитет идући путем који је још пре више од осам векова утабао Свети Сава, чинећи да током свих ових векова и упркос свим искушењима, светосавски дух православља остане и опстане у српском народу до данашњих дана.

* * *

Школски одбор се захваљује свима који су на било који начин учествовали у припреми, организацији и реализацији прославе наше славе. Посебну захвалност дугујемо нашем фотографу Драгану Веселинову који се и овог пута великодушно одазвао нашем позиву, а чије фотографије можете видети на следећем линку:

image
image
image
image
image
image
image
image
image

ЗИМСКИ КАМП 2023.

 

У петак, суботу и недељу (22 - 24. децембра, 2023.) просторије нашег храма су биле испуњене дечијим смехом и грајом. Одржан је сада већ  традиционални Зимски камп.
Овогодишњи Зимски камп је окупио до сада рекордан број деце, њих 55. Два дана деца су стицала нова знања, показала своје креативне способности кроз разне креативне радионице (израда икона, сађење божићне пшенице, израда и бојање кућица за птице, бојање божићних слика), гледала филм у петак и показала такмичарски дух на Дечијој Олимпијади у суботу, а пре
свега су се дружила и добро забавила. Након Свете Литургије у недељу, деци су додељене дипломе, иконе које су сами израдили и радови са образовног дела кампа.

 
Надамо се да су деца уживала и са овог кампа понела лепе утиске и још лепше успомене. Нама је било задовољство бити део њихове среће. Деца су наше највеће богатство, а њихови осмеси и радост непроцењиви и потрудићемо се да им и у мају, када се традиционално одржава Летњи камп, приредимо још један незаборавни угођај.


Школски одбор се захваљује свима који су на било који начин допринели успеху овогодишњег Зимског кампа. Велико хвала!


ДАН ДЕЧИЈЕГ ФИЛМА

 

У недељу, 12. новембра 2023. г. у организацији наше Српске школе "Свети Сава" одржан је Дан дечијег филма.


Овај догађај је окупио 40 деце углавном полазника наше школе, мада је било деце и из суседне парохије. У малој сали нашег храма приказан је филм "Фрка". Као у правом биоскопу, уз неизоставне кокице, деца су уживала гледајући филм. Након одгледаног филма, дружење је настављено у великој сали где им је била уприличена журка. Деца су се лепо забавила, а атмосфера је била таква да када је дошло време за одлазак кућама, никоме се заиста није одлазило са сјајне журке.


Био је то још један дан препун дечијих осмеха и среће, као и обећања да ће се овакав начин дружења поново организовати на радост и весеље наше дечице.


ПРВИ ДАН ШКОЛЕ

 

У недељу, 17. септембра 2023. г., је почела настава у нашој Српској школи "Свети Сава".

Дан је започео Светом Литургијом на којој су се окупили и наши ученици са својим родитељима. На крају Литургије је одржана молитва за почетак школске године - Призив Светога Духа. Отац Милан је деци пожелео да се благодет Духа Светога излије на њих, отвори им срца и ум за стицање нових знања те много среће и успеха у новој школској години.Уследило је заједничко фотографисање деце и њихових учитеља испред нашег храма, а потом су се сви упутили у црквену салу где је послужен ручак. Будући да је нашем драгом ученику Новаку Ђурићу тог дана био и рођендан, сва деца су се
окупила, отпевала му рођенданску песмицу и засладила се тортом.
Након слатког рођенданског предаха, присутнима се обратио председник Школског одбора Предраг Клепић који се у име Школског одбора захвалио свима који су уписали своју децу и подржали рад школе. Такође се захвалио професору Јовану Гулићу и Маји Тубак на несебичном раду, труду и залагању које су уложили претходних година, будући да од ове школске године неће бити редовни предавачи. Тим поводом су им уручене захвалнице и симболични поклони. Након уручивања захвалница и поклона сви присутни су замољени да гласају о томе да се Слађана Веселиновић придружи Школском одбору чији је избор за члана на крају једногласно и потврђен. Затим се председник обратио деци и упутио им жеље да и ова школска година буде успешна и да се, уз учење, добро забаве.
Потом се први пут ове школске године огласило звоно. Деца су се упутила у учионице и настава је почела. Деци је уручен школски прибор и пригодни поклон. Први часови су протекли у бољем упознавању са учитељима и кратком презентовању градива које ће се обрађивати током године.
"Од колевке па до гроба, најлепше је ђачко доба!"; речи су нашег прослављеног песника Бранка Радичевића. А да је у недељу заиста боло лепо, потврђују нам дечији осмеси, срећа и граја.

Нека нам је свима срећан и Богом благословен почетак школске године! На многаја лета!

Школски одбор се посебно захваљује ресторану "Belgrade Gardens" који је, и ове, као и претходних година, великодушно донирао пилетину за ручак, Велико хвала!


ШКОЛСКИ ОДБОР 2023./24. године
ПРЕДСЕДНИК
Предраг Клепић 330 310-8055
 
ПОТПРЕДСЕДНИК
Јелена Сладаковић 330 622-1152
 
СЕКРЕТАР
Далиборка Јокић 234 281-9772
 
БЛАГАЈНИК
Дарко Миланковић
 
ЧЛАНОВИ
Љубиша Ђурић
Бојан Петровић
Снежана Јурошевић
Милена Неговановић
Слађана Веселиновић
 

  • 27

    Apr

    Saturday
    14 April
    6:00 Vespers
    Fast: wine & oil
  • 28

    Apr

    Sunday
    15 April
    PALM SUNDAY / Цвети
    10:00 Divine Liturgy
    Fast: fish, wine, & oil
  • 4

    May

    Saturday
    21 April
    6:00 Vespers
    Fast: wine & oil
  • 5

    May

    Sunday
    22 April
    PASCHA / Васкрс
    10:00 Divine Liturgy
    Fast free
  • 11

    May

    Saturday
    28 April
    6:00 Vespers
    Fast free
  • 12

    May

    Sunday
    29 April
    10:00 Divine Liturgy
  • 18

    May

    Saturday
    5 May
    6:00 Vespers
  • 19

    May

    Sunday
    6 May
    10:00 Divine Liturgy
  • 25

    May

    Saturday
    12 May
    6:00 Vespers
  • 26

    May

    Sunday
    13 May
    10:00 Divine Liturgy
  • 1

    Jun

    Saturday
    19 May
    6:00 Vespers
  • 2

    Jun

    Sunday
    20 May
    10:00 Divine Liturgy
  • 8

    Jun

    Saturday
    26 May
    6:00 Vespers
  • 9

    Jun

    Sunday
    27 May
    10:00 Divine Liturgy
 
About
Organizations
Photo Gallery
News

St. Archangel Michael Serbian Orthodox Church
Црква Св. Арханђела Михаила у Акрону